Jste zde
Pár receptů, 1. část
Autor: Michal Sänger
Pro ty, kteří chtějí alespoň malou ukázku bulharské domácí kuchyně, snad poslouží pár typických bulharských receptů k vyzkoušení:
Předkrmy
Šopska salata - míchaný salát
Tarator - studená okurková polévka
Losovi Sarmi - plněné vinné listy nebo papriky
Hlavní jídla
Kebabčeta - pikantní rolovaná sekaná
Kavyrma - aromatický guláš se zeleninou a s rajčatovým protlakem
Džuveč - pikantní směs brambor, masa a míchané zeleniny pečená v hrnci
Dezerty
Baklava - typické bulharské listové těsto
Malebi - jednoduchý zákusek
Tikvenik - slavný dýňový závin
Dober Apetit!
Recepty
Šopska salata
Přísady: 3 - 4 rajčata, jedna okurka, 4 – 5 papriček, 1 cibule, 150 g balkánského sýra ve slaném nálevu ("Sirene"), petržel, ocet, slunečnicový olej a sůl.
Příprava: Očistíme a omyjeme papričky. Nakrájíme je na malé plátky a přidáme nasekané a na kostičky nakrájená rajčata, okurku a cibuli. Přidáme sůl, olej a ocet a vše důkladně promícháme. Salát se podává v podobě pyramidy, která se posype ještě jemně nasekanou petrželkou a strouhaným sýrem.
Tarator
Tarator je studená polévka, která se nevaří. Z tohoto důvodu se hodí zejména pro horké letní dny. Tarator se může servírovat okamžitě, nebo ho lze ještě trochu zchladit. Konzumuje se samostatně, nebo jako příloha ke grilovanému masu.
Přísady: 1 - 2 malé salátové okurky (350 - 400 g), 400 g jogurtu, 2 stroužky česneku, kopr, vlašské ořechy, slunečnicový olej, sůl.
Příprava: Umyjeme okurky a nakrájíme je na malé kostičky. Pak přidáme dvě polévkové lžíce hrubě nasekaných vlašských ořechů, dva stroužky prolisovaného česneku, jemně nasekaný kopr a trochu slunečnicového oleje.
To celé podle vlastní chuti osolíme a nakonec přidáme jogurt. Když budeme mít po ruce tučný jogurt, zřeďme jej s trochou vody a ochutnejme. Pak lze ještě jednou podle potřeby osolit.
Pálivé papričky plněné vejcem a sýrem
Přísady: 1 kg červených papriček, 6 vajec, 250 g balkánského sýra ve slaném nálevu ("Sirene"), petržel, slunečnicový olej, sůl.
Příprava: Omyjeme a oloupeme papriky. Rozdrobíme sýr a promícháme se čtyřmi rozšlehanými vejci. Papričky naplníme směsí, obalíme je ve strouhance a v rozšlehaných vejcích a pak smažíme na rozpáleném oleji. Plněné papričky podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou.
Kebabčeta
Přísady: 1 kg mletého masa (60 % vepřového a 40 % telecího), 2 cibule, půl čajové lžičky kmínu, pepř a sůl.
Autor: baboon